Сагата Боинг“ продължава. Съдът публикува официалната транскрипция от показанията на Джон

...
Сагата Боинг“ продължава. Съдът публикува официалната транскрипция от показанията на Джон
Коментари Харесай

Сагата „Боинг“: Дефектни части, липса на контрол и риск от експлозия - в какво обвиняват компанията?

Сагата „ Боинг “ продължава.  Съдът разгласява формалната транскрипция от показанията на Джон Барнет – някогашен чиновник на компанията, който свидетелства в съда против тях. След снемане на показанията, Барнет умря от „ самопричинена огнестрелна рана “ през март.

В показанията си, които стават обществени чак в този момент, той упреква компанията в „ безбройни нарушавания “ на американските закони . Според Барнет компанията се е пробвала да „ отстрани “ инспектори по качеството в една от своите заводи, която създава самолетите от модел 787. Показанията му са с дължина повече от 140 страници.

Барнет работи за „ Боинг “ повече от 30 години преди да се пенсионира поради здравословни проблеми през 2017 година По-късно той завежда дело против компанията, откакто твърди, че те са се пробвали да се саморазправят с него поради повдигнати въпроси по отношение на сигурността на самолетите – изказвания, които от „ Боинг “ отхвърлят.

 Още един аероплан на „ Боинг “ се „ разпадна “ – този път на политане (ВИДЕО)   Светът 2 мин. Още един аероплан на „ Боинг “ се „ разпадна “ – този път на политане (ВИДЕО)    Гадене и болки: Нов случай с Светът 2 мин. Гадене и болки: Нов случай с " Боинг ", 22-ма души пострадаха в рискова турбуленция  След месеци на произшествия и проблеми: Изпълнителният шеф на „ Боинг “ напуща компанията Светът 2 мин. След месеци на произшествия и проблеми: Изпълнителният шеф на „ Боинг “ напуща компанията  Сагата Светът 6 мин. Сагата " Боинг ": Наркотици, любовен триъгълник и ликвидиране  „ Боинг 777 “ изгуби колело при политане от Съединени американски щати за Япония (ВИДЕО) Светът 1 мин. „ Боинг 777 “ изгуби колело при политане от Съединени американски щати за Япония (ВИДЕО)  Още един аероплан на „ Боинг “ се „ разпадна “ – този път на политане (ВИДЕО)   Светът 2 мин. Още един аероплан на „ Боинг “ се „ разпадна “ – този път на политане (ВИДЕО)    Гадене и болки: Нов случай с Светът 2 мин. Гадене и болки: Нов случай с " Боинг ", 22-ма души пострадаха в рискова турбуленция  След месеци на произшествия и проблеми: Изпълнителният шеф на „ Боинг “ напуща компанията Светът 2 мин. След месеци на произшествия и проблеми: Изпълнителният шеф на „ Боинг “ напуща компанията  Сагата Светът 6 мин. Сагата " Боинг ": Наркотици, любовен триъгълник и ликвидиране  „ Боинг 777 “ изгуби колело при политане от Съединени американски щати за Япония (ВИДЕО) Светът 1 мин. „ Боинг 777 “ изгуби колело при политане от Съединени американски щати за Япония (ВИДЕО)

Показанията са фокусирани върху интервал от 2010 година нататък. По това време Барнет е изместен в чисто новата фабрика на „ Боинг “ в Северен Чарлстън. Там е трябвало да се създават новите машини „ 787 Дриймлайнър “ – аероплан, употребен основно на дълги дистанции.

Снимка: Getty Images

В показанията си, както и в изявление пред Би Би Си, Барнет споделя, че мениджърите на компанията постоянно пренебрегнали формалните процедури, с цел да могат да строят самолети по-бързо. Основна част от описа му е изказванието, че от „ Боинг “ са подправяли документи, свързани с производството и най-много за потреблението на дефектни елементи или такива, които са под открития стандарт.

Според показанията съществена тематика във фабриките на компанията била мантрата „ Нямаме време да следваме процесите, ние строим самолети “ . По думите на Барнет това довело до „ огромно количество дефектни елементи “, които попаднали в продукционната линия. Други елементи пък изчезвали изцяло, като две огромни части от фюзелажа на самолетите, които по този начин и не били открити.

Снимка: Getty Images

„ Риск от детонация “

В един от случаите Барнет твърди, че нечиста и дефектна тръбичка, която трябвало да работи като част от системата за О2, била взета от кошчето с боклуци и може да е била конфигурирана на аероплан, който сега се употребява.

Подобни елементи нормално се стерилизирали доста деликатно, с цел да се понижи рискът от нежелани химични реакции. Без тази дезинфекция рискът от детонация е доста висок и това „ може да смъкна цялостен аероплан “.

Снимка: Getty Images

Адвокатите на „ Боинг “ се концентрираха повече върху изказванията на Барнет, че компанията не е обърнала внимание на неговите терзания. „ Компанията деликатно прегледа и адресира всички проблеми, които господин Барнет повдигна преди да се пенсионира през 2017 година Инженерният разбор откри, че тези проблеми не въздействат на сигурността на самолетите.

Макар Барнет към този момент да е мъртъв, неговото дело ще продължи. Очаква се то да бъде гледано през септември.

През последните месеци колосът „ Боинг “ е под съществени наблюдения и инспекции. Причина за това стана случай през януари, когато врата се откачи от чисто нов аероплан 737 Max малко след политане.

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР